Magunkról

Bemutatkozás

A pécsi székhelyű Magyar Mentalizációs Egyesület (MaME) 2017-ben jött létre a Mentalizáció-alapú terápiával (MBT) foglalkozó szakemberek együttműködéseként.

Az egyesület munkacsoportként dolgozó elődjét az INDIT Közalapítvány és a Mérföldkő Egyesület munkatársaiként 2015 nyarán közösen hoztuk létre; a norvég Bergen Clinics Foundation (BCF) és a londoni Anna Freud Centre (AFC) támogatásával és jóváhagyásával – reagálva az integrált drogterápiás rendszerben szerzett tapasztalatainkra, hiányosságainkra.

 

Céljaink

Kezdeti célunk a mentalizáció alapú kezelés kipróbálása és saját munkahelyünkön való bevezetése, kliensek számára elérhetővé tétele volt. Ehhez kezdetben négyen; Kárpáti Tamás, az ötletgazda, Jakab Júlia, Simicz-Futó Katalin, Rozgonyi Róbert, később még ketten, Susenka Eszter és Ágoston Dorina, a módszer kidolgozói által – Peter Fonagy és Anthony Bateman – vezetett MBT Basic Training képzésen vettünk részt 2015-ben.

Munkánk során folyamatosan szupervízióban részesülünk a norvég BCF munkatársaitól, mely a skandináv ország mbt központja. 2017-ben folytattuk tanulmányainkat az MBT Practitional Training szint megszerzésével. 2017. szeptemberében sikerült elérni kezdeti célunkat az mbt ambulancia megnyitásával, mely az INDIT Közalapítvány berkein belül lehetőséget biztosít mbt terápiára kettős diagnózisú (borderline személyiségzavarral és függőséggel élő) kliensek számára.

Az egyesület tagjai közül kerülnek ki az mbt ambulancia munkatársai, azonban nem minden tag végez terápiás aktivitást, hanem az egyesületi élet egyéb területein aktívak.

Az egyesület létrehozását indokolta, hogy saját jó tapasztalataink megosztásához, a módszer iránti kíváncsiság felkeltéséhez, a szemlélet terjedéséhez, további munkacsoportok képzéséhez és alakulásához, együttműködési lehetőségek kereséhez, peer-szupervíziós csoportok formálódásához bővülésre és közös tevékenységekre, lehetőségekre van szükség.

Egyesületünk tagjai Peter Fonagy professzorral
2017.04.13.